SKOPJE YOU ARE UNSUSTAINABLE

2013 не донесе многу убави вести барем до сега за Скопје.Каде е Скопје на листата на најиновативни градови во светот? http://www.innovation-cities.com/innovation-cities-global-index-2012/7237. Побарајте го сами, некаде од крајот.

A aко ја погледнете чисто листата на ниво на Европа, еве сме последни: http://www.innovation-cities.com/innovation-cities-europe-index-2012-2013/7243

Неколку дена по Earth Day, имавме сите прилика да го просведочиме свеченото сечење на дрвја во 3 часот наутро. Црно утро на 26 Април, 2013. Ако граѓаните на општина Центар претходниот ден успешно се спротивставија на акцијата да се сечат дрвјата наспроти Бристол, нечија политичка или којзнае каква волја врати кукавички контра-удар во 3 часот наутро. Смешно, и како да се случува само кај нас – или можеби насекаде по светот. Политички и еколошки некоректно! Црвен картон драги иницијатори!

Светот се повеќе и повеќе зборува и плаче за одржлив развој. Нема друго време и нема друго место за да се дејствува освен сега. Скопје 2014 останува да биде лош фокус уште од самиот старт.

Skopje, you are unsustainable, and we all know it! What can we do about it?

Напиша: Трикстер

Leave a comment